Větší prorostlíkový lektvar TaiwanTCM

směs bylin pro přípravu jedné vsázky lektvaru


0,00 Kč/bal.
Další obrázky
Větší prorostlíkový lektvar TaiwanTCM 1 Větší prorostlíkový lektvar TaiwanTCM 2 Větší prorostlíkový lektvar TaiwanTCM 3
Min. množství:
1 bal.
Výrobce:
TaiwanTCM
TaiwanTCM

Větší prorostlíkový lektvar (Da Chai Hu Tang) se od menšího prorostlíkového lektvaru liší nejen přidáním dalších bylin, ale i tím, že neobsahuje ženšen (či jeho náhradu pazvonek) ani lékořici. Jde o zcela samostatnou kombinaci s následovním složením:

  • kořen prorostlíku čínského (bupleuri radix)
  • mořený kořen pinelie (pinelliae rhizoma praeparata)
  • kořen šišáku bajkalského (scutellariae radix)
  • nový oddenek zázvoru (zingiberis rhizoma recens)
  • nezralý plod citroníku hořkého (aurantii fructus immaturus)
  • kořen revně (aurantii fructus immaturus)
  • kořen pivoňky čínské (paeoniae radix alba)
  • plod cicimku datlového (jujubae fructus)

Byliny jsou smíchány ve standardním poměru dle praxe současné tchajwanské TČM. Připravuje se tak, že přísady vložíme do asi 0,8l vody pokojové teploty, necháme 30 minut stát a potom uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Moderní způsob přípravy lektvarů je vaření v automatickém bylinkovaru, který po uvaření udržuje lektvar teplý a vhodný k pití. Lektvar připravený z jedné vsázky můžeme rozdělit na několik pitných dávek, které postupně konzumujeme.

Součástí lektvaru je nový oddenek zázvoru. Ten je ve směsi přítomen v sušeném stavu. Říz směsi vylepšíme tím, že do ní vložíme také pár tenkých plátků čerstvého zázvoru.

Součástí lektvaru je též plod cicimku datlového – jujuba. Cicimek vylepšuje vlastnosti lektvaru, ale je i chutný. Sladší chuť získáme přidáním pár kousků jujuby navíc (máme také skladem). Uvařené jujuby je samozřejmě vhodné sníst, jsou však velmi chutné i syrové.