Recept: Kuřecí polévka s andělikou čínskou a TČM bylinami
Andělika čínská (děhel čínský) je asi nejaromatičtější kořenová zelenina a používá se k přípravě posilující polévky kuřecí polévky určené hlavně pro ženy. Polévka je ale zdravá i pro muže.
Tato se zakládá na TČM receptu "polévka 8 pokladů" (pa-řen-thang) a jak to už u těchto polévek bývá, vaří se dlouho, 3-4 hodiny. Musíte s ní začít ráno, abyste ji měli k obědu hotovou.
Přísady:
- 2 tučné kuřecí stehna
- 2-3 podélné řezy anděliky čínské TaiwanTCM (asi 25g)
- 10 kousků kořene kokoříku vonného (asi 10g)
- 10 plodů cicimku datlového TaiwanTCM
- za hrst plodů kustovnice TaiwanTCM (godži)
- 6 sušených plodů longanu (dračí oko)
- 1 litr vody
- sůl dle chuti
Příprava:
Do hrnce nalijeme studenou vodu. Všechny přísady omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Plody longanu se musí oloupat. Vložíme je do hrnce a pomalu vaříme pod pokličkou 3-4 hodiny. Voda nesmí vřít klokotem, aby se polévka nezakalila. Masové polévky založené na TČM receptech se obvykle nesolí, ale tuto polévku je přípustné dosolit dle chuti. Podává se horká, jezte opatrně!