kustovnice čínská, také godži; latinsky: Lycium barbarum, Lycium chinense; čínsky: ko-ťi; anglicky: wolfberry, goji
Čeleď lilkovitých obsahuje velké množství vysoce hodnotných užitkových i léčivých rostlin. Mezi nejchutnější bezesporu patří kustovnice, která je součástí mnoha receptů TČM a tradičně se užívá ve směsi se ženšenem. Kustovnice se běžně vyskytuje i u nás jako kustovnice cizí (Lycium barbarum), její plody jsou ale drobné a nevydatné. K lidské spotřebě slouží plody kustovnice čínské (Lycium chinense) – velkoplodého druhu kustovnice pěstovaného v Číně a v Tibetu. K obchodnímu označení plodů kustovnice čínské se používá zkomoleného čínského jména, které se v angličtině píše goji a vyslovuje "godži".
Plody kustovnice (goji) je součástí mnoha standardních bylinných směsí TČM. Ve směsi se ženšenem a dalšími adaptogeny slouží podle TČM k "vyvážení jin a jang". Nedejme se ale zmást taoistickou terminologií, goji mají mnoho význačných vlastností: Ačkoliv jsou sladké, mají nízký glykemický index (GI=29). Asi 30% suché váhy dužniny tvoří proteoglykanové polysacharidy, které patří k hlavním obsahovým látkám godži. Godži dále vynikají obsahem karotenoidů (zeaxantin, lutein, lykopen, β-karoten a kryptoxantin). Více než 70% celkového obsahu karotenoidů v godži tvoří zeaxantin. Godži mohou obsahovat až 80mg/100g zeaxantinu, což z kustovnice dělá jeden z nejbohatších zdrojů tohoto karotenoidu. Godži dále obsahuje vitamin C (kolem 30-140mg/100g), vitamin B2 (1.3mg/100g), vápník (112mg/100g), draslík (1.1g/100g), železo (9mg/100g), zinek (2mg/100g) a selen (50μg/100g), všechny údaje se týkají sušených plodů. Díky obsahu karotenoidů, specifických polysacharidů, chuti připomínající rozinky a nízkého glykemického indexu představují goji zdravější mlsání než běžné druhy cukernatého sušeného ovoce. Na rozdíl od jiného ovoce goji nejsou kyselé a proto se v zemi svého původu používají do polévek. Zkuste příště do zeleninové polévky nebo bujónu přidat za malou hrst kvalitních goji [godži]. Výsledek vás příjemně překvapí!
Goji [godži] je více než pouhé ovoce. Kustovnice je jednou ze základních bylin TČM. Zdravotní účinky léčivých rostlin jsou reálné svým terapeutickým indexem (poměrem toxicity k účinnosti) obecně předčí běžné léky. Avšak Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 výslovně zakazuje prodejcům uvádět u potravin a doplňků stravy (kam adaptogeny patří) jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Informace si proto musíte najít jinde, například tady.
Plody kustovnice (goji) lze konzumovat bez úprav, nebo přidávat do čajů a jídel. Při přímé konzumaci jsou goji sladké a v kuchyni nahradí např. rozinky. Pro děti i dospělé jsou výbornou náhradou sladkostí. Goji se ale hodně používá i do vaření. Polévková lžíce kustovnice zlepší kuřecí nebo hovězí polévku, nebo pečené maso. Vařením plody úplně změknou a jejich chuť příjemně zvýrazní chuť jídla. Plody po tepelné úpravě snězte. Goji je velmi častou součástí bylinných kombinací TČM.
Doporučená denní dávka je 6 - 30 gramů suchých plodů.