Recept: Jablečný závin s kustovnicí (goji)
recept zaslal Radek z Prahy
Nic sladkého většinou nevařím ani nepeču, baví mě spíš udělat občas nějakou hostinu z dobrého masa, tento závin je ale velice jednoduchý a chutný moučník, který hodování hezky uzavře. Přidávám do něj místo obvyklých rozinek (ty já tuze nerad) plody kustovnice, které se v jablíčkách velice chutně rozpečou a roztečou a můžete se se svými hostmi vsadit o co chcete, že nikdo neuhodne co to je.
Na závin můžete použít mražené lístkové těsto, které koupíte v obchodě, já ale s oblibou používám těsto, které mě naučil můj velmi dobrý kamarád z Třeboně, rybář Bohouš.
- košík jablek
- 50 gramů plodů kustovnice TaiwanTCM
- 2 sáčky vanilkového cukru
- mletou skořici
- těsto
Těsto podle Bohouše:
- půl litru (asi 320g) hladké mouky
- 6 lžic vody
- 2 lžíce octa
- 1 vejce
- 1/2 másla
- špetka soli
Příprava
Nejdříve těsto: Všechny ingredience na přípravu těsta smícháme. Vtipným trikem je máslo si předem rozpustit v malém kastrůlku. Její vmíchání se nám tak hodně zjednoduší. Pokud je už těsto dobře prohněteno, necháme jej postát. Mezitím si připravíme si jablka.
Jablka oloupeme a nastrouháme, klidně i docela nahrubo. Zlijeme z nich všechnu šťávu, ta by nám mohla dělat při pečení neplechu kdyby se jí povedlo vytéct. Necháme chvilku postát.
Zatím si uválíme z těsta co nejvíc obdélníkový tvar. Výška zhruba něco méně než milimetr, tak by bylo těsto tenké, ale aby s ním šlo dobře pracovat. Těsto rozřežeme na dva kusy. S těma pak pracujeme identicky: Na povrch doprostřed naklademe jablka, (každé) posypeme (jedním) vanilkovým cukrem a bohatě zasypeme skořicí. Na jablka rovnoměrně nasypeme plody kustovnice. Konce zavineme tak, aby se těsto nepřekrývalo, dáme na plech vedle sebe. Rozumné je dát si na plech papír na pečení.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů až do hezkého zhnědnutí těsta (cca 40 - 50 minut).