Recept: Salát s papájou
Papája patří mezi tzv. "super potraviny" a možno ji s největší pravděpodobnosti zařadit i mezi adaptogeny. Kromě vitamínů A, B1, B2, B3 a C obsahuje také enzym papain ten je důležitý při zpracovávání bílkovin v těle, tedy enzymoterapie v přírodní formě.
Suroviny pro 4 osoby:
Salát
- 1 středně velká zelená papája cca 750g (dá se koupit v Sapě, nebo v Makru)
- 1/2 sladké červené papriky
- 1 mrkev
- 50g čerstvých krevet nebo 2 polévkové lžíce sušených krevet
- 100g čerstvě opražených arašídů
- snítka čerstvého koriandru na ozdobení
Zálivka
- 2 chilli papričky čerstvé nebo sušené na drobno nakrájené
- 4 stroužky česneku
- 1 limetky
- 1/2 lžíce tamarindové pasty (dá se koupit v Sapě, nebo v obchodech s asijskými surovinami)
- 3 lžíce rybí omáčky (dá se koupit v Sapě, nebo v obchodech s asijskými surovinami)
- 2 lžíce třtinového cukru
Příprava:
Zálivka
Roztlučeme v hmoždíři chilli papričky a stroužky česneku (můžeme použít lis na česnek pro ulehčení práce) potom přidáme další ingredience šťávu z limetky, tamarindovou pastu, rybí omáčku, třtinový cukr. Vše řádně promícháme, aby se rozpustil cukr.
Salát
Zelenou papáju oloupeme, rozkrojíme podélně na půl a odstraníme dužinu se semeny. Poté nastrouháme papáju struhadlem na dlouhé nudle. Očistíme si mrkev a také ji nastrouháme na nudličky. Nakonec očistíme sladkou červenou papriku a rovněž ji nastrouháme na nudličky. Vezmeme si tlouček z hmoždíře a nastrouhanou směs řádně stlučeme, aby zkřehla. Nyní směs zalijeme zálivkou a promícháme.
Dále si namarinujeme krevety, do mističky dáme 2 lžíce rybí omáčky, 1 kávovou lžičku třtinového cukru a drcený pepř vše zamícháme, aby se rozpustit cukr a vložíme krevety asi na 10 minut (pokud máme sušené krevety namočíme je do vody). Během marinování si opražíme arašídy na pánvi a poté je nasekáme na drobno, takto připravené arašídy nasypeme do salátu a opět promícháme. Nakonec uvaříme krevety nad párou a také je přidáme do salátu.
Kdo má rád může do salátu nasekat i koriandr.