Prodej bylinných směsí (naše nabídka)

O bylinných směsích Tradiční čínské medicíny

Standardní směsi TČM, které zde nabízíme, slouží jako základ bylinného nálevu, lektvaru, či přírodního jídla – polévky. Protože slovo "thang", jímž se označují, neznamená v čínštině jen "lektvar", ale hlavně "polévka". Vždyť lektvar se vlastně vyvinul z polévky, kterou čarodějnice vařily někde v začouzeném interiéru či exteriéru. Ženšen, děhel neboli ženský ženšen, rozchodnice, schizandra, kozinec, kustovnice, sladký plod cicimku, šišák, koptis, skořice ... to jsou jen některé z mála jejich význačných složek, které máme v nabídce i samostatně. Podobně jako celer, petržel a česnek, i složky čínských směsí patří do kategorie léčivých rostlin. O jejich vlastnostech v tomto směru však kvůli omezující legislativě zde nemůžeme informovat (viz autocenzura informací na tomto webu.), hledejte proto jinde, začít můžete např. tady.

Vaše kuchyně však při vaření lektvarů začouzená být nemusí. V Asii se na přípravu většinou používají tradiční i moderní bylinkovary, ty u nás bohužel zatím nejsou k dostání. Čínské směsi však lze bez problémů připravit i na moderní varné plotýnce a to v hrnci, čajníku, nebo ve speciální varné skleněné nádobě.

Jak připravit bylinný odvar?

Odvar z konkrétní bylinné směsí připravujeme vždy samostatně z jedné dávky dané bylinné směsi. Směsi, které nabízíme, odpovídají tchajwanské TČM, složení a poměry odpovídají předpisům TČM. Při přípravě některých odvarů je však vysoce vhodné k směsi přidat několik gramů dospělého ženšenu pravého (doporučujeme Ženšen pravý TaiwanTCM Liang, lze však použít i jiné ženšeny). Množství ženšenu, doporučené pro jednotlivé lektvary, je uvedeno v popisu daného lektvaru. Ženšen je totiž často součástí původní receptury těchto lektvarů, v běžně prodávaných verzích se však dnes z cenových důvodů nahrazuje pazvonkem chloupkatým.

Všechny přísady vložíme do asi 1l vody pokojové teploty a necháme zhruba 30 minut stát. Následně uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Hotový odvar slijeme přes jemné sítko nebo pláténko do připravené nádoby. Jednou převařené byliny nevyhazujeme, necháme je v hrnci a po 4 hodinách opět zalijeme vodou o pokojové teplotě, tentokrát asi 0,7l. Přivedeme opět rychle k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut. Lektvar připravený z jedné vsázky můžeme rozdělit na několik pitných dávek, které postupně konzumujeme.

Pro názornou ukázku toho, jak je příprava takového lektvaru jednoduchá, jsme pro Vás v sekci návody a recepty připravili obrázkové návody na přípravu některých TČM lektvarů: