Recept: Ženšenový čaj

ženšenový čaj

Ženšenový čaj je velmi praktickým způsobem konzumace ženšenu. Hodí se jak  k otestování účinků různých dávek ženšenu na organizmus, tak k dlouhodobému užívaní pravidelných denních dávek. Do čaje můžeme k ženšeni přidat i oblíbenou čajovinu nebo sušené ovoce. Doporučujeme zkusit plody kustovnice, ty čaji zlepší chuť a aroma a obohatí jej o velké množství vitamínů, stopových prvků a LBP (lycium barbarum polysacharidů).

Potřebujeme:

další čajoviny či přísady podle chuti:

  • pytlík oblíbeného černého, zeleného nebo ovocného čaje, nebo
  • oblíbené sušené ovoce, nebo
  • 10-20 plodů kustovnice TaiwanTCM

Místo ženšenu LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen —  Korea INSAM. Můžeme použít i kvalitní mladší kořen — ženšen pravý TaiwanTCM mladý, i s ním získáme kvalitní, opravdový ženšenový čaj s patřičným množstvím obsahových látek. V žádném případě se nejedná pouze o ženšen jen "pro chuť".

Množství použitého ženšenu lze upravit podle individuálních potřeb a zkušeností.

Příprava:

Pokud je to možné vaříme ženšen ve vodě asi 10 minut. Pokud nemůže vařit, zalijeme jej horkou vodou (100°C) a louhujeme nejméně 20 minut, nebo pokud možno co nejdéle. Jestli jsme kořen louhovali krátce, můžeme jej po vypití čaje zalít horkou vodou znova a znova. Další možnost je, že si třeba ranní čaj připravíme už večer a necháme jej louhovat přes noc, třeba i v termosce. Před konzumací si takový čaj můžeme ohřát. Připravený ženšenový čaj neskladujeme déle než 24 hodin, jinak se může zkazit.

Ženšenový čaj - připravíme si 1 plátek ženšenu TaiwanTCM LIANG a pytlík černého čaje
Připravíme si 1 plátek ženšenu TaiwanTCM LIANG a pytlík černého čaje
Ženšenový čaj - přidat kustovnici
Můžeme přidat i hrst kustovnice TaiwanTCM
Ženšenový čaj - zalijeme horkou vodou
Vše vložíme do hrnečku a zalijeme horkou vodou
Ženšenový čaj - louhujeme
Ženšen pokud možno louhujeme co nejdelší dobu, pytlík s čajem můžeme odstranit dříve
Ženšenový čaj -
Pokud jsme přidali kustovnici, necháme ji také louhovat po celou dobu
Ženšenový čaj -
Po vylouhování, pokud možno ženšen i kustovnici sníme