Recept: Ženšenový čaj
Ženšenový čaj je velmi praktickým způsobem konzumace ženšenu. Hodí se jak k otestování účinků různých dávek ženšenu na organizmus, tak k dlouhodobému užívaní pravidelných denních dávek. Do čaje můžeme k ženšeni přidat i oblíbenou čajovinu nebo sušené ovoce. Doporučujeme zkusit plody kustovnice, ty čaji zlepší chuť a aroma a obohatí jej o velké množství vitamínů, stopových prvků a LBP (lycium barbarum polysacharidů).
Potřebujeme:
- 1 plátek kvalitního 6letého kořenu ženšenu, např. ženšenu pravého TaiwanTCM LIANG
- vodu
další čajoviny či přísady podle chuti:
- pytlík oblíbeného černého, zeleného nebo ovocného čaje, nebo
- oblíbené sušené ovoce, nebo
- 10-20 plodů kustovnice TaiwanTCM
Místo ženšenu LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen — Korea INSAM. Můžeme použít i kvalitní mladší kořen — ženšen pravý TaiwanTCM mladý, i s ním získáme kvalitní, opravdový ženšenový čaj s patřičným množstvím obsahových látek. V žádném případě se nejedná pouze o ženšen jen "pro chuť".
Množství použitého ženšenu lze upravit podle individuálních potřeb a zkušeností.
Příprava:
Pokud je to možné vaříme ženšen ve vodě asi 10 minut. Pokud nemůže vařit, zalijeme jej horkou vodou (100°C) a louhujeme nejméně 20 minut, nebo pokud možno co nejdéle. Jestli jsme kořen louhovali krátce, můžeme jej po vypití čaje zalít horkou vodou znova a znova. Další možnost je, že si třeba ranní čaj připravíme už večer a necháme jej louhovat přes noc, třeba i v termosce. Před konzumací si takový čaj můžeme ohřát. Připravený ženšenový čaj neskladujeme déle než 24 hodin, jinak se může zkazit.





