Recept: Ženšenová tinktura (alkoholový extrakt)
Ženšenová tinktura je alkoholovým extraktem z kořene ženšenu. Její výhodou oproti ženšenovému čaji, resp. ženšenovému silnému nálevu je výborná skladovatelnost a okamžitá použitelnost.
Potřebujeme:
- 5 – 10 g sušených plátků 6letého ženšenu, např. ženšenu pravého TaiwanTCM LIANG
- 0,5 dcl konzumního nebo lékařského lihu 40-70%
Místo ženšenu LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen — Korea INSAM.
Příprava:
Přísady vložíme společně do skleněné nádoby tak, aby byl kořen úplně ponořen v lihu. Kořen můžeme nalámat na menší kousky. Necháme stát na tmavém místě (ne v lednici) nejméně 14 dnů. Přílišný chlad louhování zpomaluje. Láhev občas obrátíme (třepáním se změklý ženšen rozmělní). Po ukončení louhování přelijeme tinkturu do vhodné nádobky. Sušené plátky při louhování značně nabudou a pořád v sobě zadržují značné množství tinktury a účinných látek, tomu ale při tomto jednoduchém způsobu louhování nelze zabránit. Plýtvání se vyhneme tím, že pokrutiny zkonzumujeme, třeba jako přísadu do polévek. Tinkturu skladujeme nejlépe na temném a chladném místě (typicky lednice), ale i při pokojové teplotě má dlouhou trvanlivost. Vzhledem k vysoké rozpustnosti panaxosidů není mezi použitím 40% a 70% lihu velký kvalitativní rozdíl.
Ženšenová tinktura se užívá se v malém množství. Používají se dávky od pouhých 10 kapek až k malému panáku (5ml). O dávkování musíte rozhodnout hlavně vy sami, a to tak, že si spočítáte, jakému množství ženšenu 1ml připravené tinktury odpovídá. I v malém množství je ženšen prospěšný.
Nejlepší je tinkturu užívat ráno před jídlem v čisté vodě, které propůjčí zajímavou chuť, lze ji ale přidávat do jiných nápojů. Příjmu malého množství alkoholu v tinktuře se nemusíme obávat – ukazuje se že alkohol v takto malém množství není vůbec zdraví škodlivý.