Recept: Ženšenová tinktura (alkoholový extrakt)

tinktura (alkoholový extrakt) ženšenu

Ženšenová tinktura je alkoholovým extraktem z kořene ženšenu. Její výhodou oproti ženšenovému čaji, resp. ženšenovému silnému nálevu je výborná skladovatelnost a okamžitá použitelnost.

Potřebujeme:

Místo ženšenu LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen —  Korea INSAM.

Příprava:

Přísady vložíme společně do skleněné nádoby tak, aby byl kořen úplně ponořen v lihu. Kořen můžeme nalámat na menší kousky. Necháme stát na tmavém místě (ne v lednici) nejméně 14 dnů. Přílišný chlad louhování zpomaluje. Láhev občas obrátíme (třepáním se změklý ženšen rozmělní). Po ukončení louhování přelijeme tinkturu do vhodné nádobky. Sušené plátky při louhování značně nabudou a pořád v sobě zadržují značné množství tinktury a účinných látek, tomu ale při tomto jednoduchém způsobu louhování nelze zabránit. Plýtvání se vyhneme tím, že pokrutiny zkonzumujeme, třeba jako přísadu do polévek. Tinkturu skladujeme nejlépe na temném a chladném místě (typicky lednice), ale i při pokojové teplotě má dlouhou trvanlivost. Vzhledem k vysoké rozpustnosti panaxosidů není mezi použitím 40% a 70% lihu velký kvalitativní rozdíl.

Ženšenová tinktura se užívá se v malém množství. Používají se dávky od pouhých 10 kapek až k malému panáku (5ml). O dávkování musíte rozhodnout hlavně vy sami, a to tak, že si spočítáte, jakému množství ženšenu 1ml připravené tinktury odpovídá. I v malém množství je ženšen prospěšný.

Nejlepší je tinkturu užívat ráno před jídlem v čisté vodě, které propůjčí zajímavou chuť, lze ji ale přidávat do jiných nápojů. Příjmu malého množství alkoholu v tinktuře se nemusíme obávat – ukazuje se že alkohol v takto malém množství není vůbec zdraví škodlivý.

Ženšenová tinktura - příprava
Připravte si líh a navažte ženšen
Ženšenová tinktura - louhování
Nechte louhovat 14 dnů na tmavém místě
Ženšenová tinktura - uskladnění
Hotovou tinkturu uskladněte na chladném a tmavém místě