Recept: Sladká polévka s oddenkem lotosu
Lotos indický patří mezi rostliny, které se využívají celé. Oddenek se hojně využívá v asijské kuchyni chuťově připomíná sladkou bramboru, působí proti stárnutí, uklidňují mysl, zlepšují spánek, posilují imunitní systém, zlepšují trávení a celkově posilují organismus. Lotosové oříšky se přidávají do jídel, dezerů a nebo se jí jen tak. Lotosové listy a klíčky se používají k přípravě čajů a tinktur.
Suroviny
- 1/2 oddenku lotosu (dá se koupit v Sapě)
- 30g tapiokových perel (dá se koupit v Sapě, nebo v obchodech se zdravou výživou)
- 50g lotosových oříšků
- 30g longanu
- agáve sirup (nebo javorový sirup) na dochucení
- sůl
Příprava
Namočíme do vody na 24 hodin lotosový oříšky, dále si namočíme ve 100 ml tapiokové perli, také na 24 hodin.
Druhý den omyjeme lotosový oddenek. Do kastrůlku dáme vodu, lotosový oddenek, špetku soly a vaříme asi 1 hodinu (voda z vývaru má narůžovělou barvu). Potom oddenek vyjmeme, oloupeme, nakrájíme na plátky a vrátíme do vývaru. Slijeme nabobtnalé lotosové oříšky a přidáme je do vývaru spolu s nabobtnalou tapiokou včetně vody, dochutíme agávovým sirupem a povaříme asi 20 minut. Potom necháme polévku vychladnou.
Nakonec si namočíme longan a přidáme ho do vychlazené polévky před servírováním.