Recept: Šípková marmeláda od babičky
Každý rok dělám šípkovou marmeládu a každý rok si říkám, že ji dělám naposledy 😂. Je to velmi pracná marmeláda, ale výsledek opravdu stojí za to. Každý má jiný názor na to kdy šípky sbírat. Já je většinou nasbírám až po prvním mrazíku. Letos jsem to změnila a nasbírala jsem je ještě než přešli mrazem. Když jsou šípky přešlé mrazem bývají měkčí a špatně se z nich odstraňují jadérka. V tom to případě šípky podélně rozkrojím a vařím s jadérky a následně pasíruji přes jemné sítko. Naopak šípky nasbírané před prvním mrazem jsou stále tvrdé a odstraňování jadérek jde lépe. Přesto je to stále ta nejpracnější část přípravy šípkové marmelády a zabere vám to hodně času. Já u toho popíjím červené vínko, pustím si film a nebo vám k tomu může někdo předčítat zábavnou knížku 😉
Suroviny:
- 1 kg šípků
- 500g jablek
- 1 pomeranč
- 1 lžička sušené pomerančové kůru
- 600g cukru
- 100 ml vody
- 300 ml červeného vína
Postup:
Z šípků odstraníme stopky a zbytky po květech, řádně je omyjeme a osušíme na utěrce. Každý šípek podélně rozkrojíme a lžičkou vyškrábneme jadérka.
Čisté půlky dáme do hrnce, přidáme 100 ml vody, 100 ml plného červeného vína a povaříme 20 minut. Znova přidáme 100 ml vína a opět vaříme 20 minut. Mezitím si připravíme 500g jablek, které oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky. Přidáme je do hrnce k šípkům i s poslední dávkou 100 ml červeného vína a lžičkou sušené pomerančové kůry. Směs povaříme ještě dvacet minut.
Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty, přidáme vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče a samozřejmě 600g cukru. Vše přivedeme k varu, povaříme 7- 10 minut a ještě teplé plníme do zavařovacích skleniček. Před uzavřením dáme na hmotu ve sklenici polévkovou lžíci rumu nebo vodky. Uzavřeme sklenici, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.




