Recept: Posilující kuřecí vývar se ženšenem
Ženšen je v oblasti svého původu běžnou kulinářskou přísadou používanou například do polévek. Za zvláště posilující považuje TČM želví a hadí polévku, jejichž méně hříšnou variantou je tento kuřecí vývar se ženšenem – nezapomínejme že plazi a ptáci jsou blízcí příbuzní.
Suroviny
- 1 až 2 celé kořeny ženšenu pravého TaiwanTCM celého
- kuřecí maso na polévku, nejlépe tučnější
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- zelená petrželka
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- voda
Příprava
Nejprve očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a opláchneme kuřecí maso. Vše vložíme do hrnce, přidáme kořeny ženšenu, zelenou petrželku, trochu soli a zalijeme studenou vodou. Vaříme cca 1 hodinu. Po uvaření kořen ženšenu, cibuli, česnek a zelenou petrželku vybereme, uvařené maso obereme a společně se zeleninou nakrájíme do polévky. Potom podle chuti dosolíme a dopepříme. Hotovou polévku můžeme podávat s na drobno nakrájeným pórkem nebo jarní cibulkou.




Tip
Celý kořen ženšenu můžeme přidat do téměř jakékoliv polévky (zeleninový vývar, kuřecí vývar, hovězí vývar, ...). Dlouhým vařením se účinné látky ženšenu krásně dostanou do vývaru a propůjčí mu zajímavou příchuť. Uvařený kořen má a mírně nahořklou chuť, takže je nejezte pokud nemáte rádi hořké. Vývar hořký není a jeho chuť je příjemně vyvážená přídavkem kustovnice.