Recept: Podzimní posilující polévka se ženšenem, sedoulkem a kustovnicí (goji)
Tato posilující polévka je založená na síle TČM kombinace ženšenu, sedoulku a kustovnice známe jako "k navození pulsu" (生脈散, šēn-mài-săn, schizandra je zde nahrazena kustovnicí).
Přísady:
- půlka kuřete
- 1 kořen ženšenu pravého TaiwanTCM, celého
- 15g sedoulku japonského TaiwanTCM (lze dát i více)
- 15g kustovnice TaiwanTCM (lze dát i více)
- 2 litry vody
- himalájská sůl
Příprava:
Do malého množství vody vložíme omytý ženšen, sedoulek a kustovnici tak, aby byly ponořené a necháme 1 hodinu bobtnat. Potom do hrnce vložíme půlku kuřete (naporcovanou nebo v celku), vlijeme nálev se ženšenem, sedoulkem a kustovnicí, zalijeme zbytkem vody a osolíme. Pomalu uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny.

Připravíme si ingredience

Na asi 1 hodinu namočíme ženšen spolu se sedoulkem a kustovnicí

Po hodině je přidáme ke kuřeti, které jsem vložili do hrnce, dolijeme zbývající vodou, osolíme a dáme vařit

Po 2 hodinách odstavíme a servírujeme

Podávaná v misce, vypadá tato polévka velmi exkluzivně
Varianta s přidáním tradiční polévkové zeleniny

Do polévky můžeme přidat i tradiční zeleninu

Tu namočíme spolu se ženšenem, sedoulkem a kustovnicí a následně přidáme ke kuřeti

Polévka se pak vzhledem i chutí přiblíží k tradičnímu vývaru