Recept: Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem
Tradiční česká pečená kachna netradičně s cicimkem a kustovnicí. Věřte, že ta to kombinace ovoce, koření a zeleniny uspokojí vaše chuťové pohárky.
Suroviny pro 6 osob:
Kachní stehna
- 6 kachních stehen
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku (neoloupané)
- 50g kustovnice
- 30g cicimku
- 1 lžička barevného pepře celý
(černý, bílí, zelený a růžový) - 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregána
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky sladké červené papriky
- 6 kuliček nového koření
- himalájská sůl
- 2 lžíce medu
Drbáky (knedlíky)
(suroviny uvádím na 1, pro 6 porcí jsem dělala 4)
- 3 středně velké brambory
- 1 rohlík
- himalájská sůl
Zelí
(suroviny uvádím na 1 sklenici sterilizovaného zelí, dělala jsem 2)
- 1 sterilizované zelí ve sladkokyselém nálevu
- 5-6 lžic oleje (kokosový, nebo řepkový)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička drceného kmínu
- himalájská sůl
Příprava:
Kachní stehna
Roztlučeme v hmoždíři pepř a nové koření, přidáme ostatní koření tymián, oregano, rozmarýn, drcený kmín, červenou papriku a řádně promícháme. Nasolíme kachní stehna a následně je okořeníme připravenou kořenící směsí.
Nakrájíme cibuli a rozprostřeme na dno pekáčku s kustovnicí a cicimkem. Na takto připravený pekáček naskládáme připravená kachní stehna, mezi ně vložíme neoloupané nožem rozmáčknuté stroužky česneku, podlijeme vodou a dáme péct na 160 °C do předem vyhřáté trouby asi na 4 hodiny. Během pečení stehna poléváme výpekem.
Po čtyřech hodinách přidáme 2 lžíce medu do výpeku a rozpustíme ho. Tímto výpekem stehna ještě přelijeme a necháme ještě 10 minut péct. Já kachnu peču den dopředu kvůli prolnutí chutí, ty se pak více promísí.
Drbáky (knedlíky) podle tety Líby
Nakrájíme rohlík na malé kostičky (zhruba na 1 cm kostičky) a dáme do mísy. Oloupeme brambory a nastrouháme na hrubo do mísy s nakrájeným rohlíkem, přidáme sůl a promícháme. Připravíme si látkový ubrousek a bramborovou směs na něj vysypeme, tvarujeme do knedlíku a zavineme do ubrousku, přitom vytlačujeme přebytečný škrob. Finálně upravíme do tvaru knedlíku a konce zavážeme šňůrkou. Takto připravený knedlík vložíme do vroucí lázně a vaříme 40 minut (vaříme tak to dlouho, protože používáme syrovou bramboru). Po uvaření vyjmeme knedlík z lázně a odstraníme ubrousek. Necháme knedlík chvilku vychladnout (aby se nám při krájení nerozpadal) a potom ho nití krájíme na kolečka.
Zelí podle babičky
Do hrnce dáme 5-6 lžic oleje, 3 lžíce cukru a zahřejeme s občasným mícháním, až se udělá z cukru karamel. Přidáme zelí i s nálevem, kmín, sůl a necháme podusit asi 30minut.