Recept: Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem

pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem

Tradiční česká pečená kachna netradičně s cicimkem a kustovnicí. Věřte, že ta to kombinace ovoce, koření a zeleniny uspokojí vaše chuťové pohárky.

Suroviny pro 6 osob:

Kachní stehna

  • 6 kachních stehen
  • 4 cibule
  • 5 stroužků česneku (neoloupané)
  • 50g kustovnice
  • 30g cicimku
  • 1 lžička barevného pepře celý
    (černý, bílí, zelený a růžový)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké červené papriky
  • 6 kuliček nového koření
  • himalájská sůl
  • 2 lžíce medu

Drbáky (knedlíky)

(suroviny uvádím na 1, pro 6 porcí jsem dělala 4)

  • 3 středně velké brambory
  • 1 rohlík
  • himalájská sůl

Zelí

(suroviny uvádím na 1 sklenici sterilizovaného zelí, dělala jsem 2)

  • 1 sterilizované zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 5-6 lžic oleje (kokosový, nebo řepkový)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • himalájská sůl

Příprava:

Kachní stehna

Roztlučeme v hmoždíři pepř a nové koření, přidáme ostatní koření tymián, oregano, rozmarýn, drcený kmín, červenou papriku a řádně promícháme. Nasolíme kachní stehna a následně je okořeníme připravenou kořenící směsí.

Nakrájíme cibuli a rozprostřeme na dno pekáčku s kustovnicí a cicimkem. Na takto připravený pekáček naskládáme připravená kachní stehna, mezi ně vložíme neoloupané nožem rozmáčknuté stroužky česneku, podlijeme vodou a dáme péct na 160 °C do předem vyhřáté trouby asi na 4 hodiny. Během pečení stehna poléváme výpekem.

Po čtyřech hodinách přidáme 2 lžíce medu do výpeku a rozpustíme ho. Tímto výpekem stehna ještě přelijeme a necháme ještě 10 minut péct. Já kachnu peču den dopředu kvůli prolnutí chutí, ty se pak více promísí.

Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - připravíme si ingredience
Připravíme si ingredience
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - 2 lžíce medu
Připravíme si med, budeme ho potřebovat ke konci pečení
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - v hmoždíři roztlučeme koření
V hmoždíři roztlučeme pepř a nové koření
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - přidáme ostatní koření
Přidáme ostatní koření a pečlivě promícháme
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - vložíme do pekáčku
Do připraveného pekáčku naskládáme kachní stehna, podlijeme a dáme péct do předehřáté trouby na 160°C
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - pečená kachní stehna
Pečená kachní stehna
Pečená kachní stehna s kustovnicí a cicimkem - Pečená kachna
Pečenou kachnu podáváme s drbáky a se zelím

Drbáky (knedlíky) podle tety Líby

Nakrájíme rohlík na malé kostičky (zhruba na 1 cm kostičky) a dáme do mísy. Oloupeme brambory a nastrouháme na hrubo do mísy s nakrájeným rohlíkem, přidáme sůl a promícháme. Připravíme si látkový ubrousek a bramborovou směs na něj vysypeme, tvarujeme do knedlíku a zavineme do ubrousku, přitom vytlačujeme přebytečný škrob. Finálně upravíme do tvaru knedlíku a konce zavážeme šňůrkou. Takto připravený knedlík vložíme do vroucí lázně a vaříme 40 minut (vaříme tak to dlouho, protože používáme syrovou bramboru). Po uvaření vyjmeme knedlík z lázně a odstraníme ubrousek. Necháme knedlík chvilku vychladnout (aby se nám při krájení nerozpadal) a potom ho nití krájíme na kolečka.

Drbáky - připravíme si ingredience
Připravíme si ingredience
Drbáky - nakrájený rohlík a nastrouhané brambory
V míse nastrouháme brambory na hrubo, přidáme nakrájený rohlík a sůl
Drbáky - bramborová směs
Bramborovou směs vysypeme na látkový ubrousek a vytvarujeme do knedlíku
Drbáky - zabalený brbák v ubrousku
Bramborovou směs zavineme do ubrousku, při tom vytlačujeme přebytečný škrob, konce zavážeme šňůrkou
Drbáky - hotový drbák
Hotový drbák necháme chvilku vychladnout
Drbáky - nakrávený drbák
Nakrájený drbák

Zelí podle babičky

Do hrnce dáme 5-6 lžic oleje, 3 lžíce cukru a zahřejeme s občasným mícháním, až se udělá z cukru karamel. Přidáme zelí i s nálevem, kmín, sůl a necháme podusit asi 30minut.