Recept: Kuřecí polévka s momordikou

kuřecí polévka s momordikou

Momordika hořká (nebo hořká okurka) je další hojně užívaná zelenina v asijské kuchyni pro své blahodárné účinky, například pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při diabetu. Ale pozor, je hořká jako čert.

Suroviny pro 4 osoby

  • 1 litr vody (nebo hotový drůbeží vývar)
  • 1 čerstvá momordika (dá se koupit v Sapě)
  • 2 mrkve (zelenina do polévky)
  • kuřecí maso
  • čerstvý zázvor
  • nudle do polévky
  • sůl
  • pepř
  • snítka čerstvého koriandru

Příprava

Omyjeme drůbeží maso a dáme je vařit do osolené vody s očištěnou mrkví (očištěnou zeleninou). Pomalu uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Po uvaření vyjmeme maso i mrkev z lázně a nakrájíme je. Dále nakrájíme na kolečka čerstvou momordiku a dáme ji vařit do vývaru asi na 10 - 15 minut. Poté vrátíme do vývaru nakrájené maso s mrkví a dochutíme solí, pepřem, zázvorem a pokud máte rádi koriandr tak i lístky koriandru.

kuřecí polévka s momordikou - nakrájená momordika
Ilustrační obrázek momordiky nakrájené na kolečka.
kuřecí polévka s momordikou - podélně nakrájená momordika
Ilustrační obrázek momordiky rozkrojené podélně.
kuřecí polévka s momordikou - polévku ozdobíme koriandrem
Hotovou polévku nandáme do misky ozdobíme koriandrem a servírujeme.