Recept: Kuřecí polévka s momordikou
Momordika hořká (nebo hořká okurka) je další hojně užívaná zelenina v asijské kuchyni pro své blahodárné účinky, například pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při diabetu. Ale pozor, je hořká jako čert.
Suroviny pro 4 osoby
- 1 litr vody (nebo hotový drůbeží vývar)
- 1 čerstvá momordika (dá se koupit v Sapě)
- 2 mrkve (zelenina do polévky)
- kuřecí maso
- čerstvý zázvor
- nudle do polévky
- sůl
- pepř
- snítka čerstvého koriandru
Příprava
Omyjeme drůbeží maso a dáme je vařit do osolené vody s očištěnou mrkví (očištěnou zeleninou). Pomalu uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Po uvaření vyjmeme maso i mrkev z lázně a nakrájíme je. Dále nakrájíme na kolečka čerstvou momordiku a dáme ji vařit do vývaru asi na 10 - 15 minut. Poté vrátíme do vývaru nakrájené maso s mrkví a dochutíme solí, pepřem, zázvorem a pokud máte rádi koriandr tak i lístky koriandru.