Recept: Kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou
Momordika hořká (nebo hořká okurka) je je hořká jak čert. V Asii se ale hojně konzumuje díky svým účinkům na zdraví. Výborně se prý hodí k masu.
Suroviny pro 4 osoby
- 500g kuřecích prsou
- 1 smetana 30%
- 1 pórek
- hrst sušených, nebo čerstvých hub shitake
- 1 čerstvá momordika (dá se koupit v Sapě)
- 1 lotosový oddenek (dá se koupit v Sapě)
- 1 lžíci kokosového oleje
- sůl
- pepř
Příloha
- 280g jasmínové rýže (na jedu porci 60-80g)
- 1 lžička kurkuma
- 1 mrkev
- sůl
Příprava
Do kastrůlku s vodou a solí dáme vařit lotosový oddenek asi na 1 hodinu, po uvaření vyjmeme oddenek z lázně a oloupeme ho a nakrájíme na kolečka. Namočíme sušené houby a necháme nabobtnat, následně je nakrájíme na tlusté proužky.
Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na medailonky, rozpálíme wok pánev s kokosovým olejem a orestujeme kuřecí maso. Přidáme nakrájený pórek na kolečka, houby, podlijeme trochou vody z vývaru lotosového oddenku a dáme dusit dokud nezměknou houby. Potom přidáme nakrájenou momordiku na kolečka a opět podusíme do měkka. Nakonec směs zalijeme smetanou, dochutíme solí, pepřem a necháme 5 minut povařit.
Příloha:
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit rýži, lžičku kurkumy a očištěnou nakrájenou mrkev na malé kostičky.