Recept: Kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou

kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou

Momordika hořká (nebo hořká okurka) je je hořká jak čert. V Asii se ale hojně konzumuje díky svým účinkům na zdraví. Výborně se prý hodí k masu.

Suroviny pro 4 osoby

  • 500g kuřecích prsou
  • 1 smetana 30%
  • 1 pórek
  • hrst sušených, nebo čerstvých hub shitake
  • 1 čerstvá momordika (dá se koupit v Sapě)
  • 1 lotosový oddenek (dá se koupit v Sapě)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • sůl
  • pepř

Příloha

  • 280g jasmínové rýže (na jedu porci 60-80g)
  • 1 lžička kurkuma
  • 1 mrkev
  • sůl

Příprava

Do kastrůlku s vodou a solí dáme vařit lotosový oddenek asi na 1 hodinu, po uvaření vyjmeme oddenek z lázně a oloupeme ho a nakrájíme na kolečka. Namočíme sušené houby a necháme nabobtnat, následně je nakrájíme na tlusté proužky.

Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na medailonky, rozpálíme wok pánev s kokosovým olejem a orestujeme kuřecí maso. Přidáme nakrájený pórek na kolečka, houby, podlijeme trochou vody z vývaru lotosového oddenku a dáme dusit dokud nezměknou houby. Potom přidáme nakrájenou momordiku na kolečka a opět podusíme do měkka. Nakonec směs zalijeme smetanou, dochutíme solí, pepřem a necháme 5 minut povařit.

Příloha:

Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit rýži, lžičku kurkumy a očištěnou nakrájenou mrkev na malé kostičky.

kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou - lotosový oddenek
Lotosový oddenek.
kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou - rozkrojený lotosový oddenek
Rozkrojený lotosový oddenek.
kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou - vařený lotosový oddenek
Vařený lotosový oddenek oloupaný, nakrájený na plátky.
kuřecí maso s momordikou a smetanovou omáčkou - hotová směs s rýží
Hotovou směs nandáme na talíř a podáváme s rýží.