Recept: Korejské kuře (kuře se ženšenem, samgyetang)

Korejské kuře (kuře se ženšenem, samgyetang)

Ženšenové kuře je korejská národní specialita a jedná se o vysoce povzbuzující jídlo. Pro Korejce je ženšen tradičním národním produktem, pórek, cicimek, kustovnice a pražený sezam dodávají tomuto jídlu zcela nezaměnitelnou chuť a aroma.

Suroviny pro 4 osoby

Příprava:

Nádivka:

Smíchejte rýži, 2 ženšenové kořeny, pórek, 6 cicimků, půlku kustovnice a 2 rozpůlené stroužky česneku. Kuře směsí naplňte a zašijte.

Kuře:

Naplněné kuře vložte do tlustostěnného hrnce jen o něco většího než kuře. Zalijte vodou, přidejte zbylé přísady (2x ženšen, 6x cicimek, půlka kustovnice, 2x česnek, opražený sezam, sezamový olej, sůl a pepř, klidně přidejte i pár jader vlašských ořechů). Uveďte rychle do varu, pak snižte výkon a pomalu vařte nejméně 2-3 hodiny. Vývar má být hustý, lehce zkalený a kuře má být uvařené tak, aby se maso uvolňovalo z kostí.

V případě nouze můžete místo cicimku použít sušené švestky (pokud možno bez pecek) nebo křížaly.

Korejské kuře - připravíme si ingredience
Připravíme si ingredience
Korejské kuře - na pánvi opražíme sezam
Na pánvi opražíme sezam
Korejské kuře - smícháme ingredience do nádivky
V misce smícháme ingredience do nádivky, ostatní ponecháme stranou
Korejské kuře - naplníme nádivkou
Kuře naplníme nádivkou a otvor zašijeme nití, nebo spojíme párátky
Korejské kuře - vložíme do hrnce a dáme vařit
Vložíme do hrnce, přidáme zbylé ingredience, zalijeme vodou a dáme vařit
Korejské kuře - odstavíme a servírujeme
Po 2-3 hodinách odstavíme a servírujeme
Korejské kuře - podáváme
K jídlu servírujeme všechny ingredience kromě kořene ženšenu

Ukázka originální přípravy

(Flash video – je nutný prohlížeč podporující Flash)

Pozn.: Paní používá čerstvý ženšenový kořen, který je v asijských zemích běžně k dostání.