Recept: Korejské kuře (kuře se ženšenem, samgyetang)
Ženšenové kuře je korejská národní specialita a jedná se o vysoce povzbuzující jídlo. Pro Korejce je ženšen tradičním národním produktem, pórek, cicimek, kustovnice a pražený sezam dodávají tomuto jídlu zcela nezaměnitelnou chuť a aroma.
Suroviny pro 4 osoby
- 1 kuře
- 1/2 šálku rýže
- 4 celé kořeny ženšenu TaiwanTCM
- šálek sekaného pórku (1 větší kus)
- 50g plodů kustovnice TaiwanTCM
- 12 plodů cicimku datlového TaiwanTCM
- 4 po délce rozpůlené stroužky česneku
- 1 litr vody
- 2 lžíce čerstvě opraženého sezamu
- 1 lžíce sezamového oleje
- sůl
- špetka pepře
Příprava:
Nádivka:
Smíchejte rýži, 2 ženšenové kořeny, pórek, 6 cicimků, půlku kustovnice a 2 rozpůlené stroužky česneku. Kuře směsí naplňte a zašijte.
Kuře:
Naplněné kuře vložte do tlustostěnného hrnce jen o něco většího než kuře. Zalijte vodou, přidejte zbylé přísady (2x ženšen, 6x cicimek, půlka kustovnice, 2x česnek, opražený sezam, sezamový olej, sůl a pepř, klidně přidejte i pár jader vlašských ořechů). Uveďte rychle do varu, pak snižte výkon a pomalu vařte nejméně 2-3 hodiny. Vývar má být hustý, lehce zkalený a kuře má být uvařené tak, aby se maso uvolňovalo z kostí.
V případě nouze můžete místo cicimku použít sušené švestky (pokud možno bez pecek) nebo křížaly.







Ukázka originální přípravy
(Flash video – je nutný prohlížeč podporující Flash)
Pozn.: Paní používá čerstvý ženšenový kořen, který je v asijských zemích běžně k dostání.