Recept: Jak správně připravit bylinné směsi ... generální posilující lektvar
Jak správně uvařit bylinné směsi podle tradiční čínské medicíny vám popíšu v tom to receptu. Postup je v podstatě vždy stejný u všech směsí, které nabízíme. K některým směsím je vhodné přidat 10g kvalitního 6-tiletého ženšenu. Já jsem si vybrala generální posilující lektvar TaiwanTCM. Musím říct z vlastní zkušenosti, že je to opravdu silný lektvar, který Vás doslova nabije energií a posílí Váš imunitní systém.
Potřebujeme:
- 1 směs generálního posilujícího lektvaru TaiwanTCM
- 10g krájeného sušeného kořenu 6-letého ženšenu TaiwanTCM Liang (cca 7 plátků)
- 1000ml vody
- 700ml vody na druhou dávku odvaru
Místo ženšenu pravého TaiwanTCM LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen, např. Korea INSAM. Můžeme použít i kvalitní mladší kořen, např. ženšen pravý TaiwanTCM mladý, i s ním získáme kvalitní, opravdový ženšenový čaj s patřičným množstvím obsahových látek. V žádném případě se nejedná pouze o ženšen jen "pro chuť". Množství použitého ženšenu lze upravit podle individuálních potřeb a zkušeností.
Úplně stejným způsobem můžeme připravit i obohacený lektvar šesti vznešených TaiwanTCM nebo menší prorostlíkový lektvar TaiwanTCM, do obou je totiž velmi vhodné přidat ženšen. Stejně, avšak bez přidání ženšenu pak lze připravit i lektvar šesti chutí s rehmánií TaiwanTCM.
Příprava:
Tradiční bylinné lektvary se připravují v bylinkovarech, je to speciální hrnec na vaření bylinných směsí. Pokoušela jsem se jej sehnat v Čechách, ale neuspěla jsem. Našla jsem ho na prodejních stránkách aliexpressu a jeho cena mě nemile překvapila. Není ale žádný problém použít na přípravu odvaru varnou skleněnou konvici.
Do konvice vložíme všechny byliny + ženšen a zalijeme je 1000ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme 30 minut stát v pokojové teplotě. Po 30 minutách hrnec se směsí přivedeme rychle k varu, poté zmírníme plamen a necháme dalších 30 minut vařit. Hotový odvar přecedíme přes jemné sítko, nebo pláténko. POZOR!!! Převařené byliny nevyhazujeme! Uvaříme z nich druhou várku odvaru. Necháme je v hrnci a po 4 hodinách opět zalijeme vodou tentokrát 700 ml a přivedeme opět rychle k varu, poté zmírníme plamen a necháme vařit opět 30 minut. Po uvaření odvar opět přecedíme přes jemné sítko. Teď jsme již vyčerpali všechnu sílu z bylin a můžeme je vyhodit.
Hotový odvar vydrží v lednici 3 dny, popíjíme ho teplý 2x - 3x denně. Nikdy ho neohříváme v mikrovlnné troubě, zničili bychom tak některé zdraví prospěšné látky.