Recept: Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí (goji)
Nákypy (ať už rýžové nebo z jiných obilovin, jako například tento jáhlový) jsou dalším jídlem, kde můžeme použít cicimek i kustovnici jako zdravější a chutnou náhradu švestek nebo rozinek.
Suroviny
- 50g cicimku datlového TaiwanTCM
- 60g kustovnice TaiwanTCM (2 hrstičky)
- 250g jáhel
- 1l polotučného mléka
- 100g medu, nebo cukr (4-5 lžic)
- 3 vajíčka
- 80g másla
- sůl
Příprava
Jáhly nejprve propláchneme a třikrát spaříme vroucí vodou, abychom odstranili jejich nahořklou chuť. Poté vložíme jáhly do osoleného mléka a vaříme do měkka cca 30min. Vznikne horká kašovitá hmota, do níž přidáme med a máslo, promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše přidáme 3 žloutky, odpeckovaný cicimek a kustovnici (goji). Následně pomalu vmícháme sníh ze 3 bílků. Hotovou směs vložíme do pečlivě vymazané formy máslem a necháme péct v předem vyhřáté troubě 150°C cca 45 min. Na talíři můžeme dochutit javorovým sirupem nebo sirupem podle vlastní chuti či medem.









Dostali jsme od vás:
