Recept: Dezertní polévka z rosolovky řasotvaré a TČM surovin

Možná jste už slyšeli, že Číňané jedí vlaštovčí hnízda. Je tomu skutečně tak. Číňané mají rádi všechno rosolovité, od vepřových kolínek a kůže, přes žraločí ploutve, sumýše a rosolovité druhy mořských řas, až k jedlým hnízdům salangany bělobřiché – pokud je to rosolovité a bez chuti, můžete si být jisti tím, že tradiční čínští stolovnící se za tím půjdou zabít. Svá hnízda si salangana staví nikoliv z větviček a bláta, ale z bílkovinné látky kterou má v slinách. Hnízda jsou bílá, jakoby umělohmotná, v nálevu bobtnající a získávající rosolovitou konzistenci. Jsou samozřejmě bez chuti, takže aby se z nich připravilo skutečné jídlo, musíme k nim přidat i skutečně hodnotné a výživné přísady jako jsou lotosová semena (lien-dz), plody kustovnice (ko-ťi) a cicimku datlového (hong-cao). Protože hnízda salangany jsou velmi drahá, a též proto, že jejich konzumace v nás evropských barbarech vyvolává pocity neurčitosti, nahradíme je v tomto receptu rosolovkou řasotvarou, jak to i Číňané běžně dělají. Houby představují pro Číňany další význačný zdroj vyhledávaných rosolovitých poživatin bez chuti a zápachu, mezi nimiž zaujímá rosolovka řasotvará význačné místo. Polévka z rosolovky se připravuje úplně stejně jako vlaštovčí hnízda, jen hlavní přísadou je houba. V nouzi lze rosolovku řasotvarou nahradit boltcovitkou bezovou (což je běžně dostupné Jidášovo ucho). Získáte vynikající, lehké dietní jídlo na pomezí pokrmu a bylinného nálevu.

Tato polévka patří k tzv. letním polévkám, které mají dle TČM charakter jin a mají se konzumovat hlavně v létě. Letní polévky se často podávají chlazené.

Přísady:

Příprava:

Do hrnce nalijeme studenou vodu, naříznuté plody cicimku (jujuby), plody kustovnice a lotosová semena. Všechny přísady před použitím omyjeme pod tekoucí vodou. Uvedeme do varu a vaříme 3 hodiny. Ke konci vaření přidáme kusový cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Polévka se může jíst i teplá, lepší je ale ji dát po uvaření vychladit a podávat ji chlazenou jako dezert. Cílem tohoto receptu je nejen získat chutný a zdravý pokrm, ale také napodobit vzhled a chuť luxusně připraveného hnízda salangany. Proto se pokud možno neodchylujte od receptury a nenahrazujte suroviny jinými – to si raději připravte jiné jídlo které si nehraje na luxus, například cong-dz do kterého místo bambusového listu použijete list kukuřice. Rosolovka řasotvará se u nás dá sehnat a je ideální k napodobení chuti a konzistence vlaštovčího hnízda. Pokud je seženete, můžete do této polévky navíc přidat i malou hrst květních pupenů denivky plavé (金針花, ťīn-řēn-hūa, běžně se používá v čínské kuchyni). Musíte se též rozhodnout jak sladkou chcete polévku mít. Cukr nemusíte použít vůbec, ale pozor – sladké plody cicimku samy o sobě polévku neprosladí. Jako jiné polévky z TČM surovin, ani tato polévka se nesolí.