Recept: Badyánová tinktura

Příprava badyánové tinktury

Badyánová tinktura je alkoholový extrakt z plodu badyáníku pravého. Velkou výhodou bylinné tinktury je okamžitá použitelnost a výborná skladovatelnost. Badyán podporuje přirozenou obranyschopnost organismu užívá se jak vnitřně tak zevně.

Na 200ml tinktury potřebujeme:

Příprava:

Sušený badyán je velmi tvrdý plod a jeho vyluhování v celku by nebylo dokonalé, proto je potřeba badyán nejprve buď to namlít v mlýnku, nebo rozdrtit v hmoždíři na co nejdrobnější kousíčky. Čím více bude badyán rozmělněn tím lépe se bude louhovat v alkoholu.

Rozdrcený badyán přesypeme do uzavíratelné sklenice (nejlépe z tmavého skla) a následně zalijeme 200ml koncentrovaným alkoholem 40% a více (pokud nemáte obyčejný konzumní líh, můžete použít třeba slivovici, vodku... ). Sklenici uzavřeme a odložíme na tmavé místo se stabilní teplotou. Tinkturu bychom měli každý den pořádně protřepat, aby se badyán lépe vyluhovat (když občas zapomeneme nic se neděje). Takto necháme tinkturu vyluhovat minimálně 14 dní (ideálně však 21 dní a více).

Po uplynutí vyluhovací doby tinkturu scedíme přes jemné sítko a následně ještě přes kávový papírový filtr, abychom odstranili i ty nejmenší částečky badyánu. Nalijeme do tmavých lékovek s kapátkem (dají se koupit v lékárně) a můžeme používat.

Ještě jedno upozornění, u tinktur vždy doporučuji skleněné tmavé lékovky, plastové ne !!!

Příprava badyánové tinktury - ingredience
Připravíme si všechny ingredience
Příprava badyánové tinktury  - badyán v hmoždíři
Rozdrtíne badyán v hmoždíři na co nejmenší kousíčky
Příprava badyánové tinktury  - badyán v alkoholu
Rozdrcený badyán zalijeme 200ml 40% alkoholem
Příprava badyánové tinktury  - badyán ve sklenici
Po první dnu louhování badyánové tinktury
Příprava badyánové tinktury - badyán po 21 dnech
Badyánová tinktura po 21 dnech louhování
Příprava badyánové tinktury  - hotová badyánová tinktura
Hotová bayánová tinktura a můžeme začít užívat :-)