Recept: Badyánová tinktura
Badyánová tinktura je alkoholový extrakt z plodu badyáníku pravého. Velkou výhodou bylinné tinktury je okamžitá použitelnost a výborná skladovatelnost. Badyán podporuje přirozenou obranyschopnost organismu užívá se jak vnitřně tak zevně.
Na 200ml tinktury potřebujeme:
- 20g kvalitního sušeného badyánu
- 200ml alespoň 40% konzumního alkoholu
Příprava:
Sušený badyán je velmi tvrdý plod a jeho vyluhování v celku by nebylo dokonalé, proto je potřeba badyán nejprve buď to namlít v mlýnku, nebo rozdrtit v hmoždíři na co nejdrobnější kousíčky. Čím více bude badyán rozmělněn tím lépe se bude louhovat v alkoholu.
Rozdrcený badyán přesypeme do uzavíratelné sklenice (nejlépe z tmavého skla) a následně zalijeme 200ml koncentrovaným alkoholem 40% a více (pokud nemáte obyčejný konzumní líh, můžete použít třeba slivovici, vodku... ). Sklenici uzavřeme a odložíme na tmavé místo se stabilní teplotou. Tinkturu bychom měli každý den pořádně protřepat, aby se badyán lépe vyluhovat (když občas zapomeneme nic se neděje). Takto necháme tinkturu vyluhovat minimálně 14 dní (ideálně však 21 dní a více).
Po uplynutí vyluhovací doby tinkturu scedíme přes jemné sítko a následně ještě přes kávový papírový filtr, abychom odstranili i ty nejmenší částečky badyánu. Nalijeme do tmavých lékovek s kapátkem (dají se koupit v lékárně) a můžeme používat.
Ještě jedno upozornění, u tinktur vždy doporučuji skleněné tmavé lékovky, plastové ne !!!





