Ženšen

Ženšen pravý, též korejský ženšen či asijský ženšen jsou různé názvy pro jedinou léčivou rostlinu rostoucí v lesích Dálného Východu, jíž se latinsky říká Panax ginseng. Dva další botanické druhy rodu ženšen – ženšen americký a ženšen notoginseng – jsou léčivé rostliny podobné ženšeni pravému. Kromě toho se slovem "ženšen" často nesprávně označují nepříbuzné rostliny z řad adaptogenů.

Prodej ženšenu (nabídka)

Kvalita a cena ženšenu

Kvalita a cena ženšenu je obecně velmi různá. Zde nabízíme několik druhů pěstovaného ženšenu pravého (Panax ginseng), které jsme vybrali tak, aby pokrývaly hlavní typy červeného ženšenu a v dané kategorii poskytovaly optimální poměr kvality a ceny.

"6-letý ženšen" a "mladý ženšen"

Ženšen je dlouhověká rostlina. V přírodě se běžně dožívá věku 50-100 let, stejně jako stromy, pod kterými roste. První rok mu vyraší jen jeden list. Druhým rokem má listy dva a třetím rokem začíná nasazovat květ. Plodem jsou červené bobule. Přírodní ženšen pravý je na území svého výskytu (Severní Čína, Korea, Dálný Východ) zákonem chráněný a obchod jím je mezinárodně zakázaný. Jeho cena na černém trhu je obrovská.

Pro účely prodeje se ženšen pěstuje. Jeho kořen roste velmi pomalu a plné vyzrálosti dosahuje až ve věku 6 let. Kvůli dlouhé době pěstování je plně vyzrálý 6-letý ženšen dost drahý. Podstatné zlevnění lze docílit zkrácením doby pěstování na 3 až 4 roky. Tento ženšen se označuje jako mladý ženšen. Protože mladý ženšen obsahuje méně účinných látek než 6-letý ženšen, v TČM se obvykle využívá 6-letý ženšen, zatímco mladý ženšen se uplatňuje spíše na čaj a jako kuchyňská přísada k přípravě ženšenových jídel.

"Červený ženšen" a "bílý ženšen"

Ženšenový kořen se zpracovává buďto prostým sušením na tzv. bílý ženšen (ginseng radix alba), nebo pařením a následným vysušením na tzv. červený ženšen (ginseng radix rubra). Bílý ženšen je oficinální v našem lékopisu, ale v TČM se více využívá červený ženšen, který má vyšší trvanlivost a větší podíl hydrolyzovaných panaxosidů (nejkvalitnější červený ženšen má až 20% panaxosidů). Červený ženšen je vysoce odolný proti oxidaci a škůdcům. Po navlhčení červený ženšen rychle bobtná a dobře se louhuje.

Účinné látky a účinky ženšenu

Účinné látky ženšenu jsou triterpenoidní saponiny (panaxosidy / ginsenosidy), dále pak specifické polysacharidy (přesněji proteoglykany), polyacetylenové alkoholy (polyiny) a další látky. Při posuzování a zpracování ženšenu se klade důraz na saponiny (panaxosidy / ginsenosidy), jichž bylo v rodu Panax popsáno více než 182. Panaxosidy jsou pro ženšen naprosto typické a v rodu Panax unikátní. Ženšen dále obsahuje běžné rostlinné látky – aminokyseliny, mastné kyseliny, vitaminy, minerály a další.

O ženšeni pravém bylo publikováno několik tisíc vědeckých prací, více než o jakékoliv jiné rostlině. Byl to právě ženšen, který v 50. letech inspiroval I. Brechmana k vytvoření celé kategorie adaptogenů. Avšak Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 výslovně zakazuje prodejcům uvádět u potravin a doplňků stravy jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení", kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Informace o zdravotních účincích ženšenu a dalších adaptogenů zde proto ze zákona nesmíme uvádět, musíte si je najít jinde, například tady.

Užívání a dávkování ženšenu

Denní dávka ženšen pravý TaiwanTCM Liang

Ženšen se k užívání připravuje podobně jako jiné léčivé rostliny. Nejčastěji se připravuje louhováním v horké vodě, lze jej však louhovat i v alkoholu, konzumovat v suchém stavu, nebo používat jako kuchyňskou přísadu do pokrmů. Tradičně se doporučuje ženšen užívat dopoledne, stejně dobře ale účinkuje v kterékoliv denní době. Navzdory pověrám, ženšen nezpůsobuje problémy s usínáním (není to kofein). V asijské kuchyni se ženšen používá do zvláštních pokrmů s posilujícím účinkem (např. kuřecí a jiné vývary se ženšenem a bylinami TČM). Korejské kuře se ženšenem je populární v celé Asii a vaří se s přidáním nejlépe 6-letého ženšenu. Ženšen, česnek a kimči společně tvoří tzv. svatou trojici korejské kuchyně.

Obsahové látky ženšenu (panaxosidy, polysachardy, polyacetyleny atd.) jsou tepelně stabilní a bez problémů vydrží i delší var. "Ženšen červený" se svými vlastnostmi vyrovná, nebo i předčí čerstvý ženšen. Je vysoce trvanlivý a při optimálním skladování (v chladu a suchu) vydrží několik desítek měsíců. Nejlepší je skladovat jej v uzavřené lahvi, aby se uchovalo ženšenové aroma.

Dospělý ženšen se obvykle užívá dlouhodobě po dobu 1 až 3 měsíců. Běžná denní dávka pro dlouhodobé užívání se v Asii obvykle pohybuje mezi 1 až 5 gramy, což odpovídá ½ plátku až 3 plátkům. V České republice je stanovena maximální doporučená denní dávka na 2 gramy. Kvůli složitosti komplexu obsahových látek ženšenu nelze přesně předepsat, jak a v jaké dávce má ženšen konkrétní osoba užívat. Pokud s užíváním ženšenu zatím nemáte zkušenosti, musíte se s ním nejdříve prakticky seznámit a získat cit pro správné dávkování. Pro seznámení a vyzkoušení doporučujeme ženšen pravý TaiwanTCM LIANG. Osobní denní dávku určíte nejlépe tak, že po několik dnů užijete dávku vyšší. Pokud se dostaví pocity přílišné stimulace, denní dávku snižujte postupně o ½ plátku. Duševní stimulace může být žádoucím účinkem, při dlouhodobém užívání však může být nepohodlná. Ženšen pravý je z hlediska nežádoucích účinků zhruba na úrovni zeleniny typu petržel. Při zkoušení pamatujte na to, že jeho účinek může nastupovat pomalu. Při dlouhodobém užívání je vhodné udělat vždy po 3 měsících 1-měsíční přestávku.

Mladý ženšen (ženšen pravý TaiwanTCM MLADÝ) ať už ve formě plátků, nebo celých kořenů, které také nabízíme, se cenově dobře hodí k přípravě pokrmů a nápojů s povzbudivým účinkem. Hlavním využitím mladého ženšenu je příprava šálku levného a osvěžujícího ženšenového čaje z 1–2 jeho plátků k dennímu použití. Plátky mladého ženšenu jsou menší (jeden asi 0.5g) a koncentrace obsahových látek v nich je zhruba 2 – 3× nižší než v kvalitním  6-letém ženšeni, čemuž musíte přizpůsobit dávkování i svá očekávání.

Možné nežádoucí účinky a interakce

Vědecké zprávy se shodují na tom, že vážnější zdravotní problémy se při užívání ženšenu prakticky nevyskytují, resp. jsou na úrovni placeba. Jejich řešení patří do rukou lékaře. Interakce ženšenu jsou poměrně vzácné a málo závažné. Byly popsané interakce s warfarinem, fenelzinem a dalšími léky, i když literatura v tomto směru je rozporuplná. Informujte svého lékaře o tom, že užíváte ženšen.

Naše recepty a návody na užívání ženšenového kořene

Dále doporučujeme

Ženšen jako doplněk stravy (povinné informace)

V ČR je pro ženšen jako doplněk stravy předepsána maximální doporučená denní dávka 2g (1 plátek). Další povinné informace:

  • Nepřekračujte doporučené denní dávkování!
  • Uložte mimo dosah dětí!
  • Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy!
  • Diabetici by měli užívání ženšenu předem konzultovat s lékařem, jelikož ženšen může mírně snižovat hladinu cukru v krvi!
  • Osoby užívající antikoagulancia (léky proti sráženlivosti krve) a diuretika (léky na zvyšování vylučování vody) by měli užívání ženšenu předem konzultovat s ošetřujícím lékařem!
  • Z nedostatku bezpečnostních údajů nelze doporučit dětem, těhotným a kojícím ženám!