Skořice

skořicovník čínský, latinsky: Cinnamomum cassia;

Prodej skořice čínské (nabídka)

Skořice není jenom koření

U skořice se setkáváme se situací, která je v říši koření typická: Skořice je víc než pouhý chuťový doplněk stravy. Skořice obsahuje zajímavé látky a je součástí tradičních systémů Ajurvédy a TČM. Právě v TČM se většinou místo běžné kuchyňské skořice (kůra skořicovníku pravého) používá kůra skořicovníku čínského. Hlavní chuťovou látkou je u obou druhů skořice pálivý cinnamaldehyd. Čínský skořicovník má však tlustší kůru, jejíž tloušťka se zvyšuje s věkem stromu. S přibývajícím věkem se do kůry ukládá i víc účinných látek a tím stoupá její cena.

Užívání skořice

Ačkoliv originální recepty TČM předepisují právě skořicovník čínský, jsou tyto dva druhy skořice do určité míry zaměnitelné. Čínskou skořici lze kuchyňsky použít stejně jako u nás běžnou skořici (kůru skořicovníku pravého). Dražší druhy čínské skořice jsou velmi silné a vysoce pálivé. Protože chuť a vůni skořice dobře zná každý, nemusím její kuchyňské použití nikomu vysvětlovat. Čínskou skořici lze je s výhodou využít do kávy i cukrovinek. Informace o zdravotních účincích skořice ze zákona (dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006) zde nelze podat, využijte prosím jiné zdroje, začít můžete např. tady. V otázce využití skořice čínské jako léčivé rostliny dobře poradí zkušený bylinář nebo praktik TČM.

Skořice jako doplněk stravy (povinné informace)

  • Nepřekračujte doporučené denní dávkování!
  • Uložte mimo dosah dětí!
  • Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy!
  • Nelze doporučit těhotným a kojícím ženám!