momordika hořká, latinsky: Momordica charantia Descourt.; čínsky: ku-kúa; indicky: karela; anglicky: bitter melon, bitter gourd;
Momordika je plazivá, tykvi podobná rostlina s bylinnými výhony dlouhými až 5m. Plody jsou 5-25 cm dlouhé, vřetenovitého tvaru, se svraštělým povrchem, zráním žloutnou. Dužnina nezralých plodů je hořká. Navzdory hořkosti má syrová momordika mimořádně svěží a příjemnou chuť, jako tužší, šťavnatá a křupavá okurka. Ve zralém stavu hořkost téměř mizí, dužnina získává moučnatou konzistenci s melounovou příchutí, dřeň obalující semena se barví vínově, získává želatinovitou konzistenci a sladkou chuť. Semena se tvarem podobají tlustším semenům tykve s nepravidelným povrchem, mají nepříjemnou chuť. Momordika je zdrojem vitamínu C v latentní formě (askorbigenu). Mimo sezónu, nebo mimo oblast rozšíření je k dispozici sušená ve formě čaje.
Momordika patří z hlediska obsahových látek mezi mimořádně zajímavé a relativně více prozkoumané rostliny. Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 však výslovně zakazuje prodejcům uvádět u potravin a doplňků stravy (kam adaptogeny patří) jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" vyjma těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. O účincích proto, doporučujeme informovat se jinde, například tady.
Sušené plátky připravte asi 5-minutovým povařením 5-6 kousků v 200ml vody, nebo přidejte do jakéhokoliv právě zalitého čaje na 2-5 minut. Z hlediska přípravy je momordika v podstatě sušená zelenina a podle se s ní i zachází. Lze ji použít např. ke zvýšení výživné hodnoty masové polévky (je nutné si zvyknout na hořkou chuť). V oblasti jejího rozšíření se hořké masové polévky s momordikou běžně připravují a jsou velmi žádané. Před přípravou polévky je nutné z momordiky vybrat veškerá semínka.