Kustovnice TaiwanTCM


0,97 Kč/g
Další obrázky
Kustovnice TaiwanTCM 1 Kustovnice TaiwanTCM 2 Kustovnice TaiwanTCM 3
Popis:
sušené plody extra kvalitní
Min. množství:
100 g
Výrobce:
TaiwanTCM
TaiwanTCM

Kustovnice TaiwanTCM je vysoce kvalitní kustovnice (neboli goji [godži], odvozeno z čínského [ko-ťi]). Tato kustovnice prošla testy na nežádoucí chemikálie a je podstatně kvalitnější než běžný čínský export, což lze poznat na první ochutnání.

  • velké, dobře usušené plody
  • navažované v množství podle přání zákazníka
  • pochází z Číny, pěstována a zpracovaná pod tchajwanským dohledem

Goji je součástí mnoha standardních bylinných směsí TČM. Ve směsi se ženšenem a dalšími adaptogeny goji podle TČM slouží k "vyvážení jin a jang". Nedejme se ale zmást taoistickou terminologií. Kustovnice obsahuje vitamíny, minerály a především specifické proteoglykany, které <cenzurováno>. (Vysvětlení této autocenzury viz níže.)

Kustovnice se společně s cicimkem datlovým používá k přípravě silného ženšenového odvaru. Zde ji nabízíme proto, že kustovnice běžně prodávaná v našich obchodech svou kvalitou tomuto použití neodpovídá.

Způsob užívání

Plody kustovnice / goji lze konzumovat přímo, nebo přidávat do čajů a jídel. Při přímé konzumaci jsou goji sladké a v kuchyni nahradí např. rozinky. Pro děti i dospělé jsou výbornou náhradou sladkostí. Goji se ale hodně používá i do polévek. Vařením plody úplně změknou a jejich chuť příjemně zvýrazní třeba kuřecí nebo hovězí vývar. Goji je velmi častou součástí bylinných kombinací TČM.

  • Goji lze konzumovat i bez úprav.
  • Denní dávku goji lze vařit ve vodě (5-10 min.). Můžete k ní přidat 2-3 plody sušených švestek nebo cicimku datlového. Lze vařit i ve víně.
  • Víno – 1kg rozmělněných plodů se vloží do textilního sáčku a ponoří se do nádoby s 10l vody. Nádoba se hermeticky uzavře a nechá se 14dnů kvasit. Potom se užívá do dvou decilitrů denně, nejlépe v dvou dávkách.
  • Tinktura –  80g plodů louhujeme v 1l 60% lihu po dobu asi 1 týdnu. Na závěr se přidá trochu medu a užívají 2-3 lžíce nalačno, rovněž i s plody.
  • Polévková lžíce kustovnice zlepší kuřecí nebo hovězí polévku, nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.

Recepty:

Dávkování

Doporučená denní dávka je 6 - 30 gramů suchých plodů.

Účinky

Kustovnice je více než pouhé ovoce. Je jednou ze základních bylin TČM. Zdravotní účinky léčivých rostlin jsou reálné svým terapeutickým indexem (poměrem toxicity k účinnosti) obecně předčí běžné léky. Avšak Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 výslovně zakazuje prodejcům uvádět u potravin a doplňků stravy (kam adaptogeny patří) jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin.