Recept: Ženšenový silný odvar

silný ženšenový odvar

Ze ženšenu lze, kromě běžného ženšenového čaje, připravit i podstatně silnější odvar. V Asii je to rozšířený způsob pro užívání jeho vyšších dávek. Nepovinnou, ale vítanou ingrediencí silného odvaru může být také kustovnice, cicimek, andělika, zázvor a další léčivé byliny.

Na silný odvar potřebujeme:

Místo ženšenu LIANG můžeme použít jakýkoliv kvalitní 6letý kořen — TaiwanTCM CHEN`50, TaiwanTCM CHEN`20, Korea INSAM. Množství použitého ženšenu lze upravit podle individuálních potřeb a zkušeností.

Příprava:

Přísady vložíme do hrnce nebo skleněné varné nádoby. Slupku cicimku je vhodné k jeho lepšímu vyvaření na několika místech naříznout. Směs přivedeme k varu a pomalu vaříme minimálně 30 minut. Pijeme teplé, všechny přísady, které "dokážeme sníst", sníme. Odvar můžeme také uskladnit a používat jako koncentrát k vícenásobné přípravě ženšenového nápoje.

Pokud ženšenový odvar nevypijeme najednou, nenecháváme ho stát při pokojové teplotě. Zkazit se může již do 24 hodin. V lednici vydrží 2-3 dny. Pokud chceme mít k dispozici ženšen v tekuté formě na dobu delší, je vhodnější připravit si ženšenový alkoholový extrakt.

Ženšenový odvar silný - ingredience
Připravte si ingredience
Ženšenový odvar silný - vaření
Dáme do varného skla a necháme pomalu vařit asi 30 minut
Ženšenový odvar silný - pijeme teplé
Pijeme teplé, vařené ingredience sníme