Recept: Posilující kuřecí vývar se ženšenem

Posilující kuřecí vývar se ženšenem

Ženšen je v oblasti svého původu běžnou kulinářskou přísadou používanou například do polévek. Za zvláště posilující považuje TČM želví a hadí polévku, jejichž méně hříšnou variantou je tento kuřecí vývar se ženšenem – nezapomínejme že plazi a ptáci jsou blízcí příbuzní.

Suroviny

  • 1 až 2 celé kořeny ženšenu pravého TaiwanTCM celého
  • kuřecí maso na polévku, nejlépe tučnější
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • zelená petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • voda

Příprava

Nejprve očistíme mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a opláchneme kuřecí maso. Vše vložíme do hrnce, přidáme kořeny ženšenu, zelenou petrželku, trochu soli a zalijeme studenou vodou. Vaříme cca 1 hodinu. Po uvaření kořen ženšenu, cibuli, česnek a zelenou petrželku vybereme, uvařené maso obereme a společně se zeleninou nakrájíme do polévky. Potom podle chuti dosolíme a dopepříme. Hotovou polévku můžeme podávat s na drobno nakrájeným pórkem nebo jarní cibulkou. 

Posilující kuřecí vývar se ženšenem - ingredience
Připravíme si ingredience
Posilující kuřecí vývar se ženšenem - vložíme do hrnce a zalijeme vodou
Vše vložíme do hrnce a zalijeme vodou
Posilující kuřecí vývar se ženšenem - pomalu přivedeme k varu a vaříme
Pomalu přivedeme k varu a vaříme 1 hodinu

Tip

Celý kořen ženšenu můžeme přidat do téměř jakékoliv polévky (zeleninový vývar, kuřecí vývar, hovězí vývar, ...). Dlouhým vařením se účinné látky ženšenu krásně dostanou do vývaru a propůjčí mu zajímavou příchuť. Uvařený kořen má a mírně nahořklou chuť, takže je nejezte pokud nemáte rádi hořké. Vývar hořký není a jeho chuť je příjemně vyvážená přídavkem kustovnice.