Recept: Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí (goji)

jáhlový nákyp s kustovnicí (goji)

Nákypy (ať už rýžové nebo z jiných obilovin, jako například tento jáhlový) jsou dalším jídlem, kde můžeme použít cicimek i kustovnici jako zdravější a chutnou náhradu švestek nebo rozinek.

Suroviny

Příprava

Jáhly nejprve propláchneme a třikrát spaříme vroucí vodou, abychom odstranili jejich nahořklou chuť. Poté vložíme jáhly do osoleného mléka a vaříme do měkka cca 30min. Vznikne horká kašovitá hmota, do níž přidáme med a máslo, promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše přidáme 3 žloutky, odpeckovaný cicimek a kustovnici (goji). Následně pomalu vmícháme sníh ze 3 bílků. Hotovou směs vložíme do pečlivě vymazané formy máslem a necháme péct v předem vyhřáté troubě 150°C cca 45 min. Na talíři můžeme dochutit javorovým sirupem nebo sirupem podle vlastní chuti či medem.

Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí- připravíme si ingredience
Připravíme si ingredience
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - propláchneme a spaříme jáhle
V hrnci propláchneme a spaříme jáhle
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - jáhle zalijeme mlékem a vaříme
Propláchnuté jáhle zalijeme mlékem a vaříme 30 minut
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - do jáhel vmícháme máslo, med
Do uvařených, ještě teplých, jáhel vmícháme máslo a med a necháme vychladnout
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - přidáme ovoce a žloutky
Do vychlazených jáhel přidáme ovoce a vaječné žloutky a zamícháme
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - vmícháme sníh z bílků
Pomalu vmícháme sníh z našlehaných vaječných bílků
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - vlijeme do formy a dáme péct
Vlijeme do předem pečlivě máslem vymazané pečící formy a dáme péct 45 minut na 150°C
Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí - vyndáme z trouby
Až nákyp získá zlatavou barvu, vyndáme z trouby a ozdobíme a podáváme

Dostali jsme od vás:

Jáhlový nákyp s cicimkem a kustovnicí (goji) od Alenky z Českých Budějovic
Od Alenky z Českých Budějovic