Ženšen

ženšen pravý, také ženšen korejský, ženšen asijský, všehoj ženšenový, latinsky: Panax ginseng C. A. Meyer

Popis, původ a obsahové látky ženšenu

Ženšen je dlouhověká rostlina. V přírodě se běžně dožívá věku 50-100 let, stejně jako stromy, pod kterými roste. Přírodní ženšen pravý je na území svého výskytu (Severní Čína, Korea, Dálný Východ) zákonem chráněný a obchod jím je mezinárodně zakázaný. Jeho cena na černém trhu je obrovská.

Pro účely prodeje se ženšen pěstuje. Ženšen vyžaduje zvláštní mikroklimatické podmínky (písčitá, nezaplavovaná půda, zástin atd.) a dospělosti dosahuje až ve věku 6 let. Cena zralého 6-letého ženšenu je proto nesrovnatelně vyšší než u běžných zemědělských plodin. 6-letý ženšen nelze dodat za cenu nižší než odpovídá technickým požadavkům pěstování. Pro velmi levné ženšeny se proto používá kratší doba pěstování: 4, 3 nebo i 2 roky. Vztah účinnosti mladých a dospělých ženšenů není úplně vyjasněný. I mladé ženšeny totiž obsahují nezanedbatelná množství panaxosidů, polysacharidů, polyacetylenů a dalších unikátních obsahových látek ženšenu. TČM ale mladý ženšen uznává spíše jen jako náhražku a kuchyňskou přísadu – směsi TČM standardně používají ženšen 6letý.

Ženšenový kořen se zpracovává buď přímým vysušením na slunci na tzv. bílý ženšen (ginseng radix alba), nebo tradiční úpravou paření a vysušení na tzv. červený ženšen (ginseng radix rubra). Jejich využití je podobné, lékaři TČM je však rozlišují. Výhodou červeného ženšenu je obecně trvanlivost, vysoká koncentrace obsahových látek (až 20% panaxosidů hmotnostně) a zvýšená odolnost vůči plísním, škůdcům a oxidaci. Obsahové látky červeného ženšenu jsou mimořádně stabilní a vydrží bez újmy i několikaměsíční skladování. Při namočení červený ženšen rychle bobtná a dobře se louhuje.

Způsob užívání ženšenu

Sušený kořen ženšenu lze připravit několika způsoby. Obvykle se připravuje louhováním v horké vodě, lze jej však louhovat i v alkoholu, konzumovat suchý, nebo přidávat do pokrmů. Tradičně se doporučuje ženšen užívat dopoledne, stejně dobře ale účinkuje v kterékoliv denní době. Navzdory pověrám, ženšen nezpůsobuje problémy s usínáním. Ženšen se v asijské kuchyni používá často a ve velkém množství, třebaže je považován za surovinu poněkud luxusní. Korejské kuře se ženšenem je populární v celé Asii a vaří se s přidáním několika velkých kořenů ženšenu. Ženšen, česnek a kimči společně tvoří tzv. svatou trojici korejské kuchyně.

Kvalita a cena ženšenu

Kvalita a cena ženšenu je obecně velmi různá. Zde si můžete koupit pěstovaný ženšen pravý (Panax ginseng) upravený jako tzv. kořen ženšenu červený (radix ginseng rubra). Nabízené druhy 3letého a 6letého ženšenu byly vybrány tak, aby pokrývaly všechny cenové kategorie červeného ženšenu a v dané kategorii nabízel optimální kvalitu.

Zboží