Sedoulek japonský

sedoulek japonský, latinsky: Ophiopogon japonicus; čínsky: mai-tong; anglicky: dwarf lilyturf;

Popis, původ a obsahové látky sedoulku

Sedoulek japonský je u nás známý jako akvarijní rostlina, ale pro TČM představují podlouhlé kořenové hlízky této rostliny významnou surovinu, používanou k posílení jin principu. Má neutrální, mírně sladkou chuť a používá se spolu se ženšenem do zimních posilujících polévek čínské kuchyně. Z kulinářského hlediska obsahuje kořenová hlíza sedoulku jen omezené množství škrobu a vyniká vysokým poměrem bílkovin ke škrobu.

Způsob užívání sedoulku

Sedoulek japonský se užívá vařený, například jako součást silného ženšenového odvaru ke zdůraznění některých jeho vlastností. Hlízky se vaří buďto vcelku, nebo rozkrojené podélně na poloviny. Uvařený sedoulek je vhodné sníst (louhuje se velmi pomalu a je těžké poznat, jestli je už dostatečně vylouhovaný). Typická dávka je 1–5g (2–10 hlízek). Před přípravou je dobré nechat sedoulek nabobtnat. Část hlízek můžeme nakrájet na kolečka, část necháme vcelku aby zdobily výsledné jídlo svým typickým tvarem.

Zboží