Lotos

lotos indický, latinsky: Nelumbo nucifera; čínsky: lien; anglicky: Indian lotus;

Popis, původ a obsahové látky lotosu

V čínském i indickém tradičním bylinářství se lotos považuje za jednu z nejcennějších rostlin. Všechny jeho části jsou jedlé, ale nejdůležitější je lotosové semínko (lotosový oříšek) a lotosový podzemek.

Lotosové semínko (semen nelumbinis) je velké (asi 1cm), bílé a uvnitř obsahuje hořké embryo (lotosový klíček). Odstraněním hořkých klíčků vzniká lotosový oříšek. Lotosový oříšek se svým vysokým obsahem bílkovin a tuků podobá luštěninám (sója, cizrna, čočka), které však předčí jemnou chutí a konzumovatelností i v syrovém stavu. Zvláštností lotosových semen je jejich dlouhověkost. Klíčí nejdříve po několika desítkách let a klíčivost si zachovávají déle než 200 let.

Lotosový oddenek (rhizoma nelumbinis) je podzemní (tj. v bahně rostoucí) hlíza této vodní rostliny. Tvarem připomíná sladké brambory (batáty), ale má nižší obsah škrobu a vyšší obsah vlákniny a specifických lotosových fytokomplexů. Od batátů se liší i tím, že obsahuje vzduchové dutiny, které oddenek v bahně nadnášejí a usnadňují mu dýchání. Na příčném řezu hlízou jsou tyto dutiny patrné jako díry uspořádané do charakteristického věncovitého vzoru. Z lotosových hlíz se připravuje lotosová mouka, která se používá místo mouky bramborové.

Lotosový klíček (plumula nelumbinis) je součást semena (embryo). Má velmi hořkou chuť a při zpracování se odděluje. Navzdory hořké chuti je lotosové embryo zcela nejedovaté a lze jej kulinářsky využít například do hořkých likérů a tonik.

I další části lotosu (listy, stonky, květy a plodový terč) jsou jedlé. Květy jsou zajímavé tím, že fungují jako přírodní hmyzí hotel. Jsou vyhřívané (lotos je jedna z mála rostlin schopných vytvářet teplo) a v průběhu noci lákají hmyz k odpočinku. Nad ránem se zavřou a hotelové hosty uvězní až do příštího večera, čímž si lotos zajistí dokonalé opylení.

Využití lotosu

Jednotlivé části lotosové rostliny mají své specifické využití v TČM. Vařený lotosový oddenek se využívá jako zdravá zelenina a je populární zvláště ve vegetariánských restauracích. V zemích, kde se lotos pěstuje se oddenek využívá ve velkém množství. Ve jiných částech světa se větší popularitě těší lotosový oříšek, který lze konzumovat i v syrovém stavu, ale chutnější je když se připraví na způsob luštěnin – nechá se nabobtnat a poté uvaří než zcela nezměkne. Má jemnou chuť a dobře se hodí do masitých jídel i do lehkých dezertů. Hořký lotosový klíček lze díky jeho obsahovým látkám využít v likérnictví.

Zboží