Kustovnice

kustovnice čínská, také godži; latinsky: Lycium barbarumLycium chinense; čínsky: ko-ťi; anglicky: wolfberry, goji;

Popis, původ a obsahové látky kustovnice

Čeleď lilkovitých obsahuje velké množství vysoce hodnotných užitkových i léčivých rostlin. Mezi nejchutnější bezesporu patří kustovnice, která je součástí mnoha receptů TČM a tradičně se užívá ve směsi se ženšenem. Kustovnice se běžně vyskytuje i u nás jako kustovnice cizí (Lycium barbarum), její plody jsou ale drobné a nevydatné. K lidské spotřebě slouží plody kustovnice čínské (Lycium chinense) – velkoplodého druhu kustovnice pěstovaného v Číně a v Tibetu. K obchodnímu označení plodů kustovnice čínské se používá zkomoleného čínského jména, které se v angličtině píše goji a vyslovuje "godži".

Godži mají několik význačných vlastností: Ačkoliv jsou sladké, mají nízký glykemický index (GI=29). Asi 30% suché váhy dužniny tvoří proteoglykanové polysacharidy, které patří k hlavním obsahovým látkám godži. Godži dále vynikají obsahem karotenoidů (zeaxantin, lutein, lykopen, β-karoten a kryptoxantin). Více než 70% celkového obsahu karotenoidů v godži tvoří zeaxantin. Godži mohou obsahovat až 80mg/100g zeaxantinu, což z kustovnice dělá jeden z nejbohatších zdrojů tohoto karotenoidu. Godži dále obsahuje vitamin C (kolem 30-140mg/100g), vitamin B2 (1.3mg/100g), vápník (112mg/100g), draslík (1.1g/100g), železo (9mg/100g), zinek (2mg/100g) a selen (50μg/100g), všechny údaje se týkají sušených plodů. Díky obsahu karotenoidů, specifických polysacharidů, chuti připomínající rozinky a nízkého glykemického indexu představují goji zdravější mlsání než běžné druhy cukernatého sušeného ovoce. Na rozdíl od jiného ovoce goji nejsou kyselé a proto se v zemi svého původu používají do polévek. Zkuste příště do zeleninové polévky nebo bujónu přidat za malou hrst kvalitních godži. Výsledek vás příjemně překvapí!

Způsob užívání kustovnice

Kustovnice TaiwanTCM je velmi chutná
Kustovnice TaiwanTCM je velmi chutná

Plody kustovnice / goji lze konzumovat bez úprav, nebo přidávat do čajů a jídel. Při přímé konzumaci jsou goji sladké a v kuchyni nahradí např. rozinky. Pro děti i dospělé jsou výbornou náhradou sladkostí. Goji se ale hodně používá i do vaření. Polévková lžíce kustovnice zlepší kuřecí nebo hovězí polévku, nebo pečené maso. Vařením plody úplně změknou a jejich chuť příjemně zvýrazní chuť jídla. Plody po tepelné úpravě snězte. Goji je velmi častou součástí bylinných kombinací TČM. 

  • Čaj – denní dávku goji lze vařit ve vodě (5-10 min.). Můžete k ní přidat 2-3 plody sušených švestek nebo cicimku datlového. Lze vařit i ve víně.
  • Víno – 1kg rozmělněných plodů se vloží do textilního sáčku a ponoří se do nádoby s 10l vody. Nádoba se hermeticky uzavře a nechá se 14dnů kvasit. Potom se užívá do dvou decilitrů denně, nejlépe v dvou dávkách.
  • Tinktura –  80g plodů louhujeme v 1l 60% lihu po dobu asi 1 týdnu. Na závěr se přidá trochu medu a užívají 2-3 lžíce nalačno, rovněž i s plody.

Zboží